V dnešní hektické době se snažíme najít něco, co nás rychle zasytí a nebudeme mít tolik práce s přípravou. Takovou dobrou alternativou mohou být právě polévky. Polévek je velké množství. Vývary, zeleninové polévky, krémové polévky, polévky s mořskými plody a tak dále. Každá z nich má své plusy a na ty se půjdeme teď podívat.

Nutriční hodnota

Polévky mají obecně vysoký obsah živin. Mnoho receptů obsahuje libové maso, ryby, zeleninu, luštěniny nebo obiloviny, což jsou všechno součásti zdravé stravy. Třeba takové vývary jsou zdrojem collagenu a zároveň vitamínů, které získáme ze zeleniny, kterou obsahuje.

polévka

Hydratace

Dalším plusem je hydratace, kterou do sebe dodáme konzumací polévky. Polévky jsou tvořeny základem vody, což nám pomáhá doplnit tekutiny v těle, a to je důležité pro naše celkové zdraví. Obzvláště důležité je to v letních měsících, proto doporučujeme zařadit polévky do letního jídelníčku, i pro jejich snadnou stravitelnost.

Snadná příprava

Mnoho polévek je velmi snadných na přípravu. Stačí v podstatě nakrájet jednotlivé suroviny, dát je do hrnce, zalít vodou nebo již hotovým vývarem a můžete nechat vařit. To dělá z polévek ideální volbu pro ty, kteří nemají čas připravovat složitá jídla. Polévky jdou navíc dobře zamrazit, takže pak máte rychle po ruce již hotový pokrm.

polévka

Podpora trávení

Polévky se podávají většinou teplé či horké. To stimuluje náš trávicí trakt a napomáhá to k uvolňování trávicích enzymů. Pokud konzumujeme něco teplého, uvolňuje to navíc svaly trávicího ústrojí, a to taktéž napomáhá ke zdravějšímu trávení. Do polévek se také přidává koření, jež může podpořit trávení, jako chilli, zázvor nebo kurkuma.

Prevence onemocnění

Podle výzkumů konzumace polévek, především těch, které jsou na bázi zeleniny, mohou přispět k prevenci před nejrůznějšími onemocněními. Pravidelná konzumace může snížit riziko onemocnění srdce, vysokého krevního tlaku nebo diabetu mellitu.